lørdag 16. juli 2016

Eit skakt og verslitt utedo

Om nokon lurte på kva eg gjer på skulen så skal du sjå det no. Her er eit av prosjekta eg har jobba med - Eit skakt og verslitt utedo. Dette var andre arbeidskravet vi hadde i kunst og handverk, og eg digga det!!
Eg vaks opp på ein gard på Stadt. Der budde det tre generasjonar i kvar sin husstand. I eldste huset på garden var der ikkje innlagt avløp. Her var det utedo som var einaste alternativ. Mitt utedo er en kopi av denne. Eg hadde vel en fordel av å vere den eldste i klassa, då det virkar som ingen av den yngre garden hadde nokon gong hadde brukt eit gammalt og skakt utedo. 
Den har en storleik på 15x20x30 cm
Første gjesten :)
Eg tok nok litt av, men slik er det når hovudet legge planar eg ikkje har kontroll over :) Eg hadde det utrulig kjekt med å forme doen. Eg starta med ein mal av papp. Denne kledde eg først på innsida. Eg laga utforingar til glasa, før eg lista rundt. Eg samla stein som eg brukte til å mure opp grunnmur med. Så la eg på bordkledning på utsida. Eg brukte ei panellengde som eg fant liggane ute. Denne fekk eg skore av ytterste laget av (ca. 1,5mm) Så kappa eg dei opp i 1 cm tjukke bord. Døra laga eg av ein ende med mala panel som låg på bålet. Denne fekk ein veldig fin uttrykk som passa perfekt. Dei same brukte eg til å liste rundt vinduet og.På eit utedo skal det henge eit kongebilete. Her er det speil og ukeblader (ligg på golvet). Eit stearinlys har eg laga av ein stift. Denne dyppa eg i stearin.  Gamle aviser ligg i glaskarmen ilag med nye dorullar. Her ser du og stearinlyset som står på hylla. Fyrstikker vart laga av tynne pinnar som eg dyppa i raud neglelakk.

Då eg sende bilde til mannen som var på sjøen av utedoen så trudde han eg hadde laga den i normal størelse, og vart litt småsur :) Han lurte på "ka svarte vi skulle med det?". :)


For at utedoen skulle vere funksjonibel så måtte den ha ei luke der en kunne tøme "sjiten"Eg kjøpte hengslene på ei nettside. Eg tykte dei var litt store, men eg hadde ikkje noko anna å bruke istaden, så slik vart det. Skiltet laga eg sjølv. Eg skreiv det ut på printeren, og brukte klar embossing for å få "skiltforma".
Eg berre måtte sette på eit humoristisk skilt på dodøra med <3. Kroken er laga av streng.

 Til glas brukte eg hardplast. Det er vel fyrste gongen eg har hatt behov for den slags :) 
 Taket vart til då eg gjekk på tur med hunden. På ein tursti her eg bur ligg det flater med "råten" stein i forskjellige tjukkleikar. Då fekk eg ideen til å prøve å forme det som dråpeskifer. Eg starta med å bruke saks, og det gjekk helt bra til eg fekk eit gedigent gnagesår. Eg brukte varmlim til å lime steinen til taket. Det vart ikkje fint då limen viste litt meir enn det eg hadde håpa. Derfor brukte eg en varmepistol til å varme limen for så å strø sand over. Det same gjore eg med grunnmuren. Den såg murt ut etter denne behandlinga :)
Eg fekk ingen karakter på utedoen, men tilbakemeldinga frå læraren var 
" eg er imponert ", 
og det var bra nok karakter for meg ;)

Til jul vart det til at nissen brukte doen, noko som var stas :)

Eg er med i denne utfordringa med utedoen min 
Eg har brukt plast frå emballasje, gamle plankebitar og streng.
Nina E


4 kommentarer:

 1. Fyttirakkaren so flott!!! EG óg e imponert, av at det går an å ha slik tolmod, til å lage noko so stiligt! :D WoW!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) eg elska å dille med slikt, så her har ikkje tolmod vore noko problem :)

   Slett
 2. Wow wow wow. Så utrolig kreativt og så tøft. Og for noen detaljer da gitt! Jeg er mektig imponert!

  Takk for at du deltar i grublisen hos Scrappelyst.

  SvarSlett
 3. For et herlig prosjekt. Så mange detaljer. Dette må ha tatt tid.

  Tusen takk for at du deltar hos Scrappelyst :)

  SvarSlett